MĀCOTIES NO DABAS
DZĪVAIS MIRONIS
BARAVIKA
Варианты лечения геморроя
RADIĀCIJAS DROŠĪBA
Asinis - dzīvības sula
Matu frizūras mājas apstākļos!
Ar ko bagāts Krustpils muižas parks?
PIČIŅU, PAČIŅU AUSTIŅĀM...
Sejas maskas ar želatīnu
Vitamīni
Vitamīni ir organiskas vielas, kas cilvēka organismā neveidojas vai tiek sintezētas nepietiekamā daudzumā (piemēram, D vitamīns). Vitamīni ir avots vielmaiņas procesiem organismā, kas nodrošina normālu cilvēka augšanu un attīstību. Atbilstoši uzņemtie vitamīni ķīmisku reakciju rezultātā palīdz ķermenim izmantot kalorijas, lai radītu olbaltumvielas, ogļhidrātus un taukus. Ikdienas uzturam organisms jānodrošina ar visām tam nepieciešamajām vielām, kas tiek izmantotas:
Vitamīni ir organiskas vielas, kas cilvēka organismā neveidojas vai tiek sintezētas nepietiekamā daudzumā (piemēram, D vitamīns). Vitamīni ir avots vielmaiņas procesiem organismā, kas nodrošina normālu cilvēka augšanu un attīstību. Atbilstoši uzņemtie vitamīni ķīmisku reakciju rezultātā palīdz ķermenim izmantot kalorijas, lai radītu olbaltumvielas, ogļhidrātus un taukus. Ikdienas uzturam organisms jānodrošina ar visām tam nepieciešamajām vielām, kas tiek izmantotas:
· enerģijas ieguvei;
· jaunu šūnu un audu veidošanai;
· fermentu, hormonu un citu bioloģiski aktīvu vielu sintēzei.
Vitamīnu trūkums var rasties, ja:
· ar uzturu netiek uzņemts viens vai vairāki vitamīni;
· ir uzturvielas uzsūkšanās traucējumi (ilgstoša caureja, zarnu iekaisums u.c.);
· ir pastiprināta vajadzība pēc vitamīniem (mātēm, kas bērnu baro ar krūti, sportistiem, smaga fiziska darba strādniekiem);
· aknu cirozes gadījumā (aknās vairums vitamīnu pārveidojas aktīvā formā);
· ilgstoši tiek lietoti medikamenti, piemēram, antibiotikas.
Ja kāds vitamīns trūkst pilnīgi, šādu stāvokli sauc par avitaminozi, ja daļēji – par hipovitaminozi. Katram vitamīnam ir specifiski deficīta simptomi, bet ir arī vispārīgas kopīgas pazīmes, kas parādās, ja trūkst jebkurš no vitamīniem. Tās ir:
· augšanas un attīstības apstāšanās;
· kavēta brūču dzīšana;
· samazināta organisma spēja pretoties infekcijām;
· mazasinība;
· seksuālo spēju samazināšanās;
· augļu attīstības traucējumi.
Gatavojot ēdienu, daļa produktos esošo vitamīnu iet zudumā. Vitamīnu daudzumu samazina termiskā apstrāde (it īpaši atkārtota sildīšana), saules gaisma (ēdiens atstāts gaišā telpā), gaisa skābeklis (vārīšana bez vāka, sagrieztu dārzeņu un augļu uzglabāšana).
Minerālvielas
Otra svarīga vielu grupa, kas nesatur kalorijas, ir minerālvielas. Organismā minerālvielas ir būvelementi, koloidālo šķīdumu sastāvdaļa un regulē osmotisko spiedienu, fermentu reakcijas un pārvada nervu impulsu. Minerālvielas, kas nepieciešamas ļoti niecīgos daudzumos, dažkārt sauc arī par mikroelementiem (Zn, Cu, Mn, Co, Cr, J, F, Ni, Se, Si). Daļu minerālvielu satur ūdenī izšķīdušās vielas, bet lielāko daļu cilvēks uzņem ar pārtikas produktiem:
· Kalciju ar pienu, piena produktiem, maizi, zaļiem lapu salātiem;
· Fosforu ar pienu, piena produktiem, olām, rupju maizi, gaļu, pākšaugiem;
· Dzelzi ar aknām, nierēm, gaļu, maizi, olām;
· Nātriju ar sāli;
· Kāliju ar augļiem, ogām, to sulām, dārzeņiem, graudu maizi, auzu pārslām, griķiem;
· Hromu ar aknām, rupju maizi, pākšaugiem;
· Varu ar aknām, jūras produktiem, rupju maizi, dārzeņiem, auzu pārslām;
· Fluoru ar ūdeni, tējām, jūras produktiem;
· Jodu ar pienu, jūras produktiem, dārzeņiem, gaļu, olām;
· Magniju ar rupju maizi, riekstiem;
· Mangānu ar riekstiem, lapu dārzeņiem, tēju, kafiju;
· Selēnu ar jūras produktiem, gaļu, nierēm, olas dzeltenumu;
· Cinku ar gaļu, aknām, rupju maizi, riekstiem.
· Kalciju ar pienu, piena produktiem, maizi, zaļiem lapu salātiem;
· Fosforu ar pienu, piena produktiem, olām, rupju maizi, gaļu, pākšaugiem;
· Dzelzi ar aknām, nierēm, gaļu, maizi, olām;
· Nātriju ar sāli;
· Kāliju ar augļiem, ogām, to sulām, dārzeņiem, graudu maizi, auzu pārslām, griķiem;
· Hromu ar aknām, rupju maizi, pākšaugiem;
· Varu ar aknām, jūras produktiem, rupju maizi, dārzeņiem, auzu pārslām;
· Fluoru ar ūdeni, tējām, jūras produktiem;
· Jodu ar pienu, jūras produktiem, dārzeņiem, gaļu, olām;
· Magniju ar rupju maizi, riekstiem;
· Mangānu ar riekstiem, lapu dārzeņiem, tēju, kafiju;
· Selēnu ar jūras produktiem, gaļu, nierēm, olas dzeltenumu;
· Cinku ar gaļu, aknām, rupju maizi, riekstiem.
Deficīts var rasties:
· ilgstoši ievērojot vienveidīgu diētu;
· augsnes īpatnību dēļ (ja augsnē trūkst, piemēram, selēna, maz tā būs arī pārtikas produktos, kas auguši šajā reģionā);
· ja organismā ir uzsūkšanās traucējumi.
Latvijas iedzīvotāju ēšanas ieradumu galvenie trūkumi ir:
· Dzīvnieku tauku pārmērīga lietošana uzturā.
· Nepamatoti palielināts sāls un cukura patēriņš.
· Samazināts cietes un šķiedrvielu īpatsvars pārtikā.
· Visa gada garumā izteikts vitamīnu, mikro- un makroelementu, kā arī bioloģiski aktīvu vielu trūkums.
Ieteikumi, kuras no vielām, ko satur dabiskie uztura bagātinātāji, nepieciešamas dažādu slimību profilaksei.
· Sirds un asinsvadu slimības: neaizstājamās taukskābes, koenzīms Q-10, B grupas dabiskie vitamīni, sojas lecitīns, dabiskais E vitamīns, kalcijs, magnijs, selēns, zāļu tēju izlases.
· Augsts holesterīna līmenis: neaizstājamās taukskābes, hroms, sojas lecitīns, dabisko A, B, C, E vitamīnu komplekss, zāļu tēju izlases, ceļmalīšu sēnalas, auzu klijas.
· Artrīts, osteoporoze, citas locītavu un kaulaudu slimības: kalcijs, magnijs, mangāns, selēns, glukozamīns, hondrotoīns, neaizstājamās taukskābes, A, B, C, E vitamīni, beta karotīns, MSM (metilsulfonilmetāns), zāļu tēju izlases.
· Mastopātija: īpašs dabisko antioksidantu komplekss, sojas izoflavoni, neaizstājamās taukskābes, dabiskie B grupas vitamīni, zāļu tēju izlases, kalcija D- glukarāts, selēns.
· Prostatīts:neaizstājamo taukskābju komplekss, cinks, dabiskie vitamīni – C, E, B6, dabiskās aminoskābes – L-lizīns, L-alanīns, L-cisteīns, zāļu tēju izlases: ķirbju sēklas, afrikāņu plūme, nātre.
· Gremošanas trakta slimības: labdabīgas baktērijas (Acidofiluss), šķiedrvielas, cinks.
· Imūndeficīts:dabiskie vitamīni un minerālu kompleksi, zāļu tēju izlases, beta karotīns, selēns, cinks, dabiskā aminoskābe L-glutamīns (nejaukt ar glutamīnskābi!).
Ņemot vērā vidusmēra cilvēka ēšanas paradumus, kurus mainīt ir ļoti grūti, rodas nepieciešamība pēc papildus palīdzības sniegšanas savam organismam. Ļoti labs, 100% dabīgs, lēts un vienkāršs veids ir regulāra dažādu ārstniecisko augu, zāļu tēju lietošana. Regulāri mainot tējas uzņemsat daudz un dažādas tik ļoti nepieciešamās vielas organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai. Zāļu tējas varat pasūtīt arī Šeit.
Комментарии
Отправить комментарий